Test-drive Opel Insignia Grand Sport 2,0 CDTI Dynamic AWD 170 CP

Prima Impresie Reporter Test Drive

A doua generație Opel Insignia a făcut primii pași cu siguranța și în aplauzele de care au parte copiii minune.

“Nava spațială din Russelsheim”, cum o numea CEO-ul Opel Karl-Thomas Neumann a fost comandată de peste 100.000 de clienți europeni. Are deja o vitrină cu premii internațional iar Opel o prezintă ca “spațioasă, dinamică, inovatoare și cu prețuri rezonabile”.

Într-o eră în care berlinele pierd constant teren în fața SUV-urilor, Insignia chiar are nevoie de calități-minune pentru a se impune. Mai ales acolo unde automobilistii dispuși să cheltuie între 20.400 de euro și, de exemplu, 38.457 euro sunt mai atrași de “strălucirea” brandului decât de substanță.

Lungime 4,90 m
Lățime 1,86 m
Înălțime 1,45 m
Ampatament 2,83 m
Portbagaj 490 litri

“Grand Sport”, așa se recomandă berlina cu haion, care maschează bine lungimea de 4,90 metri și se laudă cu un coeficient de penetrare aerodinamică de 0,26. “Privirea” de rechin și plafonul arcuit sunt principalele trăsături de personalitate, în rest designul este dinamizat de linii fluide, cu echilibru și simplitate. Iată că se poate obține un dram de elegantă fără exces de crom sau de grilaje în stilul “fund de escavator”. Insignia nu caută senzaționalul, iar designul sau, care putea foarte bine să se nască și acum zece ani, are șanse să își păstreze farmecul încă zece de acum încolo.

Acea ușoară adiere de eleganță din exterior se întețește în habitaclu. Planșa de bord unduiește orizontal, grupând ordonat comenzile, pe utilități: lumini în stânga și infotainment, climatizare, asistență în centru. Influențele istoriei cu General Motors se văd cu ochiul liber, în stilul impozant dar practic, din nou fără înflorituri.

Finisajele au grijă să te simți bine și nu trădează niciodată, compensând rigurozitatea cu care sunt dozate materialele prețioase: Insignia păstrează decența și nu expune piele în exces sau finisaje din lemn. Inserții cromate discrete, gloss negru și piele pe bord plus în zonele esențiale fac echipă cu suprafețe din plastic bine finisat și asamblat. Pentru cei care iubesc să audă de “înalta precizie a celor mai prestigioase mărci germane”, Insignia mai lasă garda jos cu câțiva milimetri ici-colo la asamblare, deși să nu credeți că puteți clătina vreo componentă în interior.

Insignia reușește să ofere un interior de bună calitate. Are însă decența de a se opri exact la granița Premium, unde ar pătrunde fără probleme dacă ar încerca să forțeze impresia artistică de care sunt dependenți clienții respectivi.

În schimb, berlina Opel nu se da în lături de la a oferi un confort Premium, care o face mașina ideală pentru călătorii lungi cu familia sau pentru cine petrece mult timp la volan.

Spațiul este regesc. În spatele unui șofer înalt de peste 1,85 metri, rămâne foarte mult loc pentru picioarele pasagerului din spate, indiferent de talie. În ciuda plafonului coborât, rămâne spațiu suficient și pe înălțime, chiar dacă ocupantul banchetei se așează în cea mai verticală poziție cu putință.

Patru pasageri călătoresc în deplin confort, iar scaunele din piele cu certificare AGR garantează călătorii lungi fără dureri de spate. Cele patru locuri sunt încălzite iar șoferul beneficiază de reglaje multiple, inclusiv pentru susținerea laterală a corpului. Ba chiar se poate relaxa cu un masaj lombar. Însă comparativ cu restul pasagerilor, bietul ocupant al locului din mijloc are un statut apropiat de “persona non grata”. Cine știe, poate din cauza că îi obligă pe ceilalți să renunțe la cotiera lată, (cu două suporturi pentru pahare dintr-un plastic contrastant cu rafinamentul tapiseriei), amărâtul trebuie să se mulțumească cu un loc rigid și înălțat. Din punctul de vedere al spațiului interior, Insignia este o adevărată limuzină, însă doar pentru patru.

Al doilea element prin care Insignia punctează pentru viața la bord este felul în care împacă designul interior cu utilitatea spațiilor de depozitare. Consola centrală maschează printr-un capac un spațiu adânc și generos lângă cotieră și un alt spațiu plus două suporturi pentru pahare, de asemenea acoperite de un capac. Sub cotieră găsim un alt spațiu generos, plus lăcașul în care se poate fixa și încărca, wireless, telefonul mobil. Există trei prize USB, una în față și două în spate. Torpedoul nu se remarcă însă prin aceeași generozitate.

După spațiu și ergonomie, încă un factor contribuie la calitatea vieții la bord: apetitul pentru tehnologie, destinată atât confortului cât și siguranței. Atât de avansat încât ne obligă să observăm climatizarea reglabilă cu câte un grad nu la jumătate de grad și comenzile sale ușor subdimensionate. Însă sistemul audio Bose, scaunele impecabile, volanul sport multifuncțional încălzit (parte din pachetul OPC interior), insonorizarea eficientă, datorată în parte geamurilor laminate, sistemul On Star, internetul wi-fi fac din habitaclul Insignia un loc foarte primitor.

Sistemul Infotainment Intellilink RF900 Navi cu ecran color touchscreen este simplu și intuitiv de operat. Însă Insignia mai scoate un as din mânecă: bordul cu afișaj mixt, semi-digital, care constituie o adevărată punte de comandă pentru șofer, aproape dublând eficiența ecranului central de Infotainment. În mijloc, se poate opta pentru modurile de afișare Sport sau Călătorie, în ambele cazuri putând fi vizualizate informațiile exhaustive ale computerului de bord, starea vehiculului, navigația, sistemul audio, telefonul. Toate aceste funcții pot fi configurate și de pe volan, nu doar prin intermediul ecranului central. Nu lipsesc AppleCarPlay, Android Auto, instrumentele de bord includ și voltmetru, există chiar și cronometru și un grafic cu analiza consumului de carburant.

Cum spuneam, apetitul pentru tehnologie privește atât confortul cât și siguranța. În parcare, poți compensa dimensiunile XXL și vizibilitatea spate afectată de luneta foarte înclinată, folosind senzorii de parcare, camerele video față și spate și, în același timp, camera 360 cu ajutorul căreia poți gestiona manevra “privind de sus”. Sau poți lăsa sistemul semiautomat de parcare să măsoare și să vireze în locul tău.

Afișajul Head Up Display este integrat în parbriz și indică viteza, turația, limita de viteză, indicațiile GPS sau alte mesaje urgente. Senzorul pentru prezența altor vehicule în unghiul mort te avertizează din timp, la fel cum o face afișajul de bord atunci când radarul detectează pietonii sau apropierea de alte vehicule, din față sau din spate, frânând automat dacă este cazul.

De călătoriile pe autostrada se ocupă sistemul cruise control adaptiv, care păstrează automat distanța de siguranță iar dacă nu ești atent să ții banda, Insignia va acționa direcția pentru a evita invadarea altei benzi sau părăsirea carosabilului. Cireașa de pe tort, farurile adaptive Intellilux LED sunt atât de eficiente pe cât de spectaculoase estetic.

Insignia este atât de “deșteaptă” și dispusă să te asiste încât ți se pare ușor nepotrivit să schimbi vitezele manual. Parcă transmisia automată cu opt trepte pare o alegere mai potrivită în acest context. Cutia de viteze manuală nu are nicio vină, făcându-și datoria cu demnitate și precizie, deși se evidențiază cursa un pic cam lungă în manevrarea manetei.

Cilindree 1956 cmc
Putere 170 CP
Cuplu maxim 400 Nm/1750-2500 rpm
Demaraj 0-100 km/h 9,7 s
Viteză maximă 223 km/h

Deși motorul turbodiesel de 2,0 litri are un cuplu generos și împinge fără efort încă de la turații joase, poate datorită stării generale de bine și eleganței cu care se mișcă Insignia, amortizand denivelările, nu prea tentează să poluezi confortul cu manevre bruște și urlet de motor. Însă la nevoie, berlina Opel este mai mult decât pregătită, chiar te va surprinde. Nu prin demarajul vioi nici prin veleitățile sportive ale cutiei de viteze sau direcției, care nu părăsesc zona de confort, ci prin ținuta de drum foarte sigură, care pusă la încercare îți demonstrează că în noul Insignia nu trebuie să renunți nici la plăcerea de a conduce.

Cum este posibil? Tehnologia întră din nou în scenă. Insignia oferă, în premieră în clasa sa, sistemul de tracțiune integrală cu vectorizarea cuplului. “Acesta este combinat cu o suspensie spate cu cinci brațe, de înaltă tehnologie, complet nouă. Două ambreiaje mulți-disc electronice ale sistemului de tracțiune integrală înlocuiesc obișnuitul diferențial pe puntea spate, asigurând o transmitere mult mai precisă a puterii motorului către fiecare roată din spate, indiferent dacă drumurile sunt umede sau acoperite cu pietriș, gheață sau zăpadă. La deplasarea în viraje, un cuplu suplimentar este transmis roții spate din exteriorul virajului, reducând sesizabil efectul de subvirare și asigurând un control mai precis. Sistemul reacționează într-o fracțiune de secundă la apăsarea pedalei de accelerație, autovehiculul fiind mai stabil și mai ușor de virat în orice situație”.

Așa ne-a explicat Opel. Pe testate, descoperim o capacitate impresionantă de a parcurge virajele cu rapiditate, cu o punte spate încăpățânată să țină traiectoria și o tracțiune impecabilă. Sportivă ar fi prea mult spus, din cauza dimensiunilor, iar după cum observam mai devreme, direcția și transmisia nu au aptitudini de atac. Însă pentru o berlină de aproape cinci metri, Insignia este foarte agilă și în largul sau pe trasee virajate.

Credeați că doar tracțiunea poartă meritele? Doar dacă mașina nu este echipată cu sistemul FlexRide. Dar a noastră este. Așa că am putut alege între trei moduri de funcționare, Standard, Tour și Sport. Opel zice așa: “Flex Rîde adaptează amortizoarele, direcția, răspunsul acceleraţiei și punctele de schimbare a treptelor de viteză (pentru transmisia automată) în mod independent sau în funcție de modurile „Standard”, „Sport” sau „Tour” care pot fi selectate de șofer. În funcție de modul selectat, direcția și răspunsul la accelerare sunt mai directe, iar sistemul anti-derapare ESP intervine mai devreme sau mai târziu. Noul software central „Drive Mode Control” este inima șasiului adaptiv. Acesta analizează continuu informațiile furnizate de senzori și setări și recunoaște stilul individual de conducere.”

Pe testate, în modul Tour, probabil cel mai potrivit pentru destinația mașinii, denivelările sunt depășite elegant iar oscilațiile caroseriei fac un pic caz de răsfățul pe care ți-l oferă. Apăsând tasta Sport, Insignia se încordează: suspensiile devin mai ferme, pedala de accelerație are glonț pe țeavă și ești gata să accepți orice provocare. Modul Standard? Cine mai acceptă compromisuri?

Portbagajul acceptă compromisuri. Se pare că Insignia Grand Sport pune totul la bătaie pentru confortul pasagerilor într-un design suplu. Cine vrea capacitate extra de transport nu are decât să opteze pentru break-urile și mai lungi, Insignia Sport Tourer și Country Tourer.

Grand Sport oferă un hayon practic, cu deschidere largă, pentru un portbagaj de doar 490 litri, cam departe de campionii categoriei. Ușor de accesat și dezvoltat pe lungime, spațiul pentru bagaje nu are o formă regulată și acceptă diferențe de nivel, atât în dreptul pasajelor roților cât și la rabatarea banchetei. Atenție la împachetat!

În ceea ce privește consumul de carburant, computerul de bord indică aproximativ 7 litri la suta de kilometri, cu viteza constantă de 130 km/h și circa 5 cu 110 km/h. Cu o medie de 7,8 litri, obținută rulând în traficul bucureștean, pe autostradă la 130 km/h și pe drumuri naționale, cu un stil de condus neomogen, datele oficiale de consum nu par imposibil de atins:

extra-urban (l/100km) 5,1
urban (l/100 km) 8,1
mediu (l/100km) 6,2

În funcție de echipare sau de motorizare, fie cu tracțiune integrală sau pe puntea față, manuală sau automată, Insignia se poate construi după bunul plac, iar prin programul Exclusive îți poți crea și culoarea pentru vopsea. Însă indiferent dacă va costa 20.000 sau 50.000, cu 136 sau 260 de cai, la capitolul calitate-preț, acest model nu va rămâne dator. Parol că după test-drive rămâi cu aceeași satisfacție de la evenimentele sportive, când apare un atlet care arată că se poate și mai mult.

Preț de lista 2,0 CDTI Dynamic AWD: 31.000 euro

Prețul exemplarului testat: 38.657 euro (inclusiv TVA)

 

 

 

 

 

 

Oferte speciale

Reducere la filtre pentru Citroen

Discountul de 20% este valabil până pe 19 aprilie 2019

Ford Focus, de la 14.950 euro cu TVA

Oferta include prima de casare, pachetul Trend Edition și garanție extinsă 

1-8 Martie, „Săptămâna SUV-urilor Opel”

Constructorul german a pregătit oferte speciale pentru prima săptămână din luna martie

Kia Ceed cu 0% dobânda anuală

Oferta este valabilă pentru achiziționarea de către persoane juridice

Jeep Renegade Trailhawk

Discunt extrem: 9700 euro, fără TVA!