Lewis de Monaco
26 mai 2019Hamilton a adus echipei Mercedes a șasea victorie consecutivă din 2019
KODO ARE SABIE DE SAMURAI
Am condus Mazda3 Sedan G120 Attraction MT6. Aruncaţi un ochi pe poze şi spuneţi dacă sunteţi de acord că Attraction, denumirea echipării ar face bine să înlocuiască numele variantei de caroserie, Sedan. Mazda 3 este într-adevăr disponibilă în două versiuni de caroserie, Sport în două volume cu cinci uşi şi Sedan în trei volume cu patru uşi. Însă compacta care, în 2014, lansa designul KODO – Sufletul mişcării, are un design atât de armonios şi de omogen încât evită impresia adăugării unui portbagaj tradiţional la un hatchback. Oricât de reuşită ar fi, nicio altă siluetă din segment nu egalează performanţa japonezilor.
Iţi place sau nu, trebuie să recunoşti că Mazda 3 Sedan pare întruchiparea fanteziilor care ţipă pe unele coperţi, în standul de reviste de la benzinărie: „personalitate, stil şi eleganţă” sau chiar „dieta-minune care te face să arăţi bine şi să fii în formă”. Pe măsură ce citiţi aceste rânduri o să înţelegeţi de ce. Iar după reacţiile din trafic şi din parcare, Mazda3 nu scapă de comentarii admirative, nici cu juma’ de centimetru de mâzgă pe vopsea. Modelul 2017 are grila modificată, oglinzile retrovizoare redesenate, faruri noi cu LED, daylights şi două culori noi: eternal blue mica şi machine grey. Dacă faceţi o vizită la showroom, cereţi totuşi să vedeţi şi un exemplar în culoarea Red Soul.
În interior, prima senzaţie este că te-ai uitat la o maşină şi te-ai urcat în alta. Găseşti o ambianţă neagră, cu elemente decorative discrete, aluminiu şi negru lucios. Mult mai discretă şi mai tradiţională decât exteriorul. Nimic nelalocul lui, însă oarecum surprinzător. Apoi constaţi că ai de-a face doar cu o alegere de stil, care nu are legatură cu economia sau cu plictiseala din multe alte compacte lipsite de norocul de a purta echiparea de top. Discreţie da, însă bun gust şi, cel mai important, nu există zone de sacrificiu la nivelul finisării! Toate elementele prezintă o bună calitate percepută, peste tot, fie ele plastic, ţesătură sau piele.
Aici nu predomină stilul ci ergonomia şi confortul. Imediat găseşti poziţia corectă la volan, indiferent de statură iar soluţia consolei centrale cu cotieră integrată este perfectă, pentru cine alege o poziţie joasă şi merită felicitări pentru aspect, finisare şi valenţe practice, incluzând două suporturi generoase pentru pahare, două intrări USB, SD card, priză. În fiecare uşă există suport pentru sticlă de 0,5, plus altele în cotiera banchetei şi putem spune că habitaclul este practic fără să îşi sacrifice stilul discret.
Comenzile sunt intuitive şi practice, nicăieri nu ai nevoie de timp să te obişnuieşti cu maşina, nici la infotainment, la climatizare sau la comenzile de bord. Scaunele oferă o susţinere foarte bună iar ţesăturile sunt de calitate, nu lasă acea impresie, prea des întâlnită în segment, „totul pentru rezistenţă şi anti-murdărie”, de scaune plastifiate.
Volanul integrează simplu şi inteligent tastele comenzilor, dar bordul pare să fi fost un subiect controversat la masa designerilor. Un mixt de digital şi analog, cu un cadran central şi două ecrane laterale, superb până aici, lasă cam mult spaţiu neutilizat în suprafaţa planşei de bord, pentru a înghesui apoi toate informaţiile într-o grafică un pic prea simplă pentru tendinţele anului. Te obişnuieşti cu asta, nu poţi spune că „te atacă ergonomic” (scuzaţi umorul contemporan), însă nici nu punctează la impresie artistică. Punctează în schimb spaţiul interior, mai mult decât suficient în toate direcţiile, chiar şi pentru pasageri înalţi de peste 1,85 metri, însă nu exageraţi, Mazda 3 Sedan este doar o compactă aşa că, pentru calitatea vieţii la bord, recomandăm să nu va îngrămădiţi, trei corpolenţi, în spate.
Portbagajul nu ţinteşte topul categoriei şi va reaminteşte că, pentru transport persoane şi bagaje la modul „Game level: superstar” există alte modele în gama Mazda. Modelul nostru este o compactă frumoasă, cu un spaţiu interior peste medie şi un portbagaj decent atât în varianta Sport (364 litri) cât şi Sedan (419 litri). Modelul 2017 a adus noutăţi: volan redesenat, cu încălzire, planşa de bord, finisajele în anumite puncte de contact, ţesături redesenate, Active Driving Display color cu rezoluţie superioară.
Lungime | 4,58 m |
Latime | 1,79 m |
Inaltime | 1,45 m |
Ampatament | 2,70 m |
Surpriza cea mai plăcută este însă dinamica. Nu întâmplător am menţionat mai devreme „dieta-minune care te face să arăţi bine şi să fii în formă”. Aceasta există în realitate, fără glumă, la Mazda şi se numeşte SKYACTIV-VEHICLE DYNAMICS, complex de tehnologii născut din filozofia Jinba Ittai, pentru ca şoferul să devină una cu maşina. Mazda3 Sedan este precisă, uşoară şi închegată că o maşină sport. Are o direcţie şi o capacitate de a se înscrie şi de a menţine traiectoria în viraje, demne de jocurile pe calculator, comparativ cu orice compactă actuală care nu intră în categoria hot-hatch. Asta chiar şi în ciuda unor anvelope de iarnă (fără legătură cu echiparea standard sau opţională Mazda) sub standardele modelului.
Totul a fost gândit şi realizat pentru a se obţine maximum de eficientă şi de performanţă dinamică, Mazda 3 Sedan bazându-se pe un şasiu ultrarigid, foarte uşor şi pe suspensii cu elemente uşoare, Multilink pe puntea spate. Însă magia înscrierii în viraje, ruliul extrem de redus şi ireala diminuare a oscilaţiilor longitudinale la frânare sau accelerare sunt rezultatul sistemului G-Vectoring Control, care controlează cuplul motor, unghiul de virare şi în final încărcarea fiecărei roţi astfel încât să echilibreze maşina. Unde mai pui că roţile nu sunt „sportive”, ci cu o înălţime consistentă a pneurilor 205/60 R16. Aceasta contribuie, în schimb, la confortul suspensiilor, care depăşesc silenţios şi „vătuit” denivelările, aşa cum multe berline de clasă superioară nu reuşesc.
Cilindree | 1998 cmc |
Putere maxima | 120 CP/4000 rpm |
Cuplu maxim | 210Nm/4000 rpm |
Viteza maxima | 198 km/h |
0-100 km/h | 8,8 secunde |
SKYACTIV semnează şi soluţia motorizării: modelul japonez nu s-a dus cu valul redimensionării cilindreei aşa că nu oferă un mic turbo pe benzină ci un 2,0 litri aspirat care dezvoltă 120 cai-putere. Aici magia SKYACTIV constă în faptul că motorul trage liniar şi viguros până la viteza maximă, de pare să aibă mai mulţi cai decât în realitate şi consumă puţin, foarte puţin pentru cilindreea sa.
Cu puţină atenţie poţi să nu atingi 10 litri/100 km în traficul bucureştean iar noi am reuşit o medie de 7,6litri/100 km fără vreun efort, într-un mixt de aproape 500 de kilometri urban (predominant), extraurban şi autostradă. Silenţios la rularea fluentă şi niciodată invaziv, motorul este vioi şi la turaţii joase iar în combinaţie cu agilitatea maşinii, masa redusă şi cutia de viteze cu o manevrabilitate destul de precisă, oferă un pachet dinamic satisfăcător, dacă nu ţii neapărat la performanţe de hot-hatch. În aceste condiţii, confortul şi consumul merită calificative de excelenţă.
Consum urban | 6,5 litri/100 km |
Consum extraurban | 4,3 litri/100 km |
Consum mixt | 5,1 litri/100 km |
19.390 euro este preţul de lista al modelului testat, a cărui dotare include, printre multe altele, jante din aliaj, faruri LED, geamuri fumurii spate-lunetă, G-Vectoring Control, sistem de asistenţă la plecarea în rampă, senzor monitorizare presiune pneuri, asistent de frânare inteligent pentru oraş SCBS, pilot automat, volan multifuncţional şi schimbător de viteze îmbrăcate în piele, volan încălzit, scaune încălzite faţă, oglindă interioară anti-orbire, frână de parcare electrică, sistem monitorizare vehicule spate (BSM) şi sistem de avertizare la deplasarea în marşarier (RCTA), bluetooth, CD player, touchscreeen 7″ color. Ne oprim aici şi trebuie să recunoaştem că Attraction este un nume care se potriveşte şi cu echiparea, nu doar cu designul Mazda3, cum am cârcotit în primele rânduri.