Test Drive Opel Astra Sport Tourer 1,6 BiTurbo Innovation

Prima Impresie Reporter Test Drive

Unul dintre cele mai răspândite break-uri compacte, Opel Astra, își continuă tradiția. Ultima generație, aleasă Mașina Anului 2016 în Europa, reinterpretează, pentru familiști, calitățile deja experimentate ale modelului german. În plus față de modelul testat anul trecut, coktailul include acum un portbagaj mai spațios, motorul diesel biturbo de 160 cai-putere și câteva surprize plăcute.

Dimensiuni Metri
Lungime 4,70
Latime 1,87
Inaltime 1,51
Ampatament 2,66
Portbagaj 540 litri

Cu siguranță, denumirea Sports Tourer nu se regăsește în designul break-ului. Mai degrabă tradițional, cu accente de eleganță, designul urmează liniile inconfundabile Astra, având profilul personalizat de ornamentul cromat. Acesta unește primul montant cu ultimul, urcând odată cu suprafața vitrată și coborând apoi treptat, pentru a crea senzația unui design posterior mai înclinat, evitând astfel efectul “wagon”. Obiectivul de a masca portbagajul practic și voluminous a fost atins, iar cine apreciază o notă originală de eleganță va găsi atrăgătoare această soluție.

De apreciat efortul Opel care, deși ține să păstreze personalitatea Astra, caută soluții noi și nu reciclează nici nu transformă noile compacte în subiecte de genul “găsiți trei diferențe”, precum o face uneori concurența germană. Așa cum ne-a obișnuit, Astra strălucește mai degrabă pe dedesupt, iar stilul sau tradiționalist nu se va demoda rapid.

Mixtura piele-țesătură a interiorului, rezistentă și bine finisată, se potrivește cu tonul practic al modelului. Așa cum detaliam în testul cu versiunea în cinci uși, în echiparile superioare, de data aceasta Innovation, Astra nu se teme de nicio confruntare în segmentul său, la calitatea materialelor și a asamblării și din punctul de vedere al ergonomiei. Cine alege Sport Tourer pentru capacitatea portbagajului va fi satisfăcut, break-ul oferind un spațiu de 540 litri sub placa de protecție. Bine finisat,permite depozitarea a numeroase obiecte sub podeaua dublă, iar rabatarea scaunelor se face simplu și inteligent. Interiorul spațios este luminos și fără probleme de vizibilitate la manevrele cu spatele.

Cu motorul diesel bi-turbo de 1,6 litri, Astra Sport Tourer începe să își arate mușchii. Nu mai este doar sprintenă ci chiar rapidă, impresionând prin capacitatea de a accelera, indiferent de treaptă, și de a executa depășiri cu mașina încărcată. Iar cuplul de 350 Nm este disponibil deja la 1500 de rotații pe minut.

Cu această motorizare, Astra Sport Tourer este o compactă de familie foarte rapidă, însă nu se distrage de la esența sa. Dacă faci greșeala de a o evalua accelerând de la zero la viteza de permis suspendat, schimbând treptele rapid și crezând că te vei entuziasma în viraje, nu ai înțeles nimic. Motorul este puternic, însă treptele sunt etajate pentru a te ajuta să depășești cu lejeritate și, în același timp, să consumi foarte puțin pe drumurile extraurbane sau pe autostradă. Ținuta de drum este sigură, mașina fiind chiar mai echilibrată decât versiunea în cinci uși, însă Astra Sport Tourer nu compromite confortul, nici cu o setare prea fermă a suspensiei nici cu o direcție sportivă. Se conduce rapid, în siguranță și confort, cu o direcție precisă, fără veleități nejustificate de “sportivă”, la capitolul feedback.

Cilindree 1598 cmc
Putere 160 CP/ 3500-4000 rpm
Cuplu maxim 350 Nm/1500-2250 rpm
Viteza maxima 220 km/h
Acceleratie 0-100 km/h 8,9 secunde
Preț de listă 23.820 euro cu TVA

Transmisia este ușor de manevrat și schimbătorul are o cursă mai degrabă lungă. Totul pare conceput pentru a ține în frâu caii-putere, în cel mai eficient mod cu putință, cu grija de a nu prejudicia confortul și starea de bine a pasagerilor. Dacă te grăbești, ținuta de drum și motorul nu te vor dezamăgi, ba dimpotrivă. Însă interiorul bine insonorizat, suspensiile cu o bună amortizare și ergonomia în general tind să te izoleze de exterior și să te atragă într-o rulare “turistică”. Este o mașină pentru cine conduce calm în general dar își dorește să aibă un motor și o ținută de drum pe care să se poată baza la nevoie, fără să plătească polițele “sportivității” la benzinărie: consumul rămâne foarte mic în orice condiții. Pe autostradă, la 130 km/h, se consumă puțin peste 5 litri de motorină la suta de kilometri, iar cu un pic de grijă se obține o autonomie de aproape 1000 km.

Consum urban (l/100km) 5.1
Consum extraurban (l/100km) 3.6
Consum mixt (l/100km) 4.1

Cu motorul bi-turbo de 1,6 litri și 160 cai-putere, Opel Astra mai urcă o treaptă în evoluția compactelor tradiționale și demonstrează că încă se mai pot face mașini confortabile, rapide și economice după rețeta clasică. Culmea, tocmai raționalitatea și eficiența, atât de grijuliu declinate în toate funcțiile, au cele mai mari șanse să stimuleze și emoțional proprietarul mașinii.

Oferte speciale

Reducere la filtre pentru Citroen

Discountul de 20% este valabil până pe 19 aprilie 2019

Ford Focus, de la 14.950 euro cu TVA

Oferta include prima de casare, pachetul Trend Edition și garanție extinsă 

1-8 Martie, „Săptămâna SUV-urilor Opel”

Constructorul german a pregătit oferte speciale pentru prima săptămână din luna martie

Kia Ceed cu 0% dobânda anuală

Oferta este valabilă pentru achiziționarea de către persoane juridice

Jeep Renegade Trailhawk

Discunt extrem: 9700 euro, fără TVA!