Test-drive Renault Koleos 2,0 dCi 175 4×4 Intens

Prima Impresie Reporter Stiri Test Drive

Koleo-san

Renault Koleos va avea o misiune grea în România. Fără să generalizăm, trebuie să recunoaștem că, în cazul multora, exigențele în ale luxului din mașină le surclazeaza pe toate celelalte, atacând chiar și sfânta casă proprietate personală. Adică nu trebuie neapărat să locuim în centru sau să purtăm Rolex și Armani, dar când vine vorba de mașină, lucrurile sunt clare: dacă nu conduci “premium”, ești în suferință. Și uite așa, pentru mașini mici ne orientăm către modelele ieftine iar când ne luăm “ceva mare” apelăm cu credit și încredere la brandurile cele mai scumpe sau la alternativele de lux la mâna a doua, fără USB dar cu o senzualitate a pielii întoarse pe plafon de vezi stele EuroNCAP.

Ce își propune noul Renault Koleos, la 37.900 euro cu TVA? Să ofere calitățile esențiale ale unui SUV de segmentul D și celor care nu își permit să joace în liga 65.000 – 100.000 euro, ba chiar să devină competitiv în raport cu un campion al raportului preț-calitate ca Hyundai Santa Fe. Este un produs emblematic pentru alianța Renault-Nissan-Mitsubishi: are în comun cu Nissan X-Trail 60% dintre componente și împarte cu acesta platforma tehnică și locația de producție din Coreea de Sud.

Dimensiuni

Lungime     4,67 m
Lățime 1,84 m
Înălțime 1,68 m
Ampatament  2,71 m
Portbagaj     498 litri
Garda la sol  21cm

Masa proprie de 1829 kilograme își face simțită prezența încă din aspectul exterior al SUV-ului lung de 4,67 metri. Masiv, agresiv dar civilizat și convingător, Koleos nu mai suferă de complexul predecesorului sau mai mic, cu același nume. Are ceva din statura, echilibrul și angajamentul offroad al unui SUV de succes, luxos și prestigios, ale cărui atribute au meritat cel mai puțîn implicarea în fraudă dieselgate: Volkswagen Touareg.

foto Mihai Chiru

Din punct de vedere estetic, asemănarea cu Touareg nu este o rușine, ba dimpotrivă, iar transplantul elementelor de stil de la Megane și Talisman a reușit bine. Koleos atrage privirile și îmbină elegant statura cu bunul gust. Probabil că fanii mărcii nu se mândresc că inovația Renault s-a ascuns sub fusta identității de marcă și cel mai mare SUV al mărcii are trăsături de personalitate văzute la compacta Megane. Dar nu acesta este cel mai grav lucru, ci faptul că s-ar putea crea impresia unei rudenii tehnice, care nu ar justifica diferența de preț. Tendința este însă globală, după cum spunea Giugiaro într-un interviu recent, “acum constructorii merg la sigur și oferă ceea ce știu că place într-un anumit moment”.

Același lucru se constată și în interior, complet nou dar… binecunoscut de la Megane și Talisman. Nimic de spus, arată bine, bordul se potrivește perfect cu statura exteriorului, reinterpretarea aducând un plus de robustețe, întărind senzația de confort și siguranță la bordul unei mașini mari și prestigioase. Poziția înalta, tipică SUV, în niște scaune late și confortabile care lasă în plan secund susținerea laterală în viraje, contribuie la feelingul pe care îl caută amatorii acestei categorii. Ești stăpânul șoselei, mai puțin cel al parcării pentru că linia de centură înalta și dimensiunile mașinii nu ajută vizibilitatea lateral spate și posterioară, noroc cu sistemul de parcare automat și camera video, care te scot din orice impas.

Volanul, afișajul de bord personalizabil și sistemul multimedia cu touchscreen de 8,7 inch sunt elementele care amintesc de versiunile vârf de gama ale modelelor Megane și Talisman. Atmosfera diferă însă în totalitate, în ciuda anumitor detalii de finisare sub pretențiile mașinii. Toate lăcașurile de depozitare sunt mai generoase, iar spațiul interior pare cel mai mare din segment și este susținut de cifre: distanța de la pedale la spătarul banchetei măsoară 214 cm, în timp ce la Skoda Kodiaq, de exemplu, atinge 211 cm. Foarte spațios, atât în sens longitudinal cât și transversal și pe înălțime, interiorul lasă multă libertate de mișcare, trei pasageri putând ocupa confortabil bancheta din spate. Volanul și patru locuri se pot încălzi electric, sistemul audio Bose livrează ireproșabil iar suspensiile amortizează bine chiar și cu jantele opționale de 19 inch, însă pentru cine nu rulează doar pe drumuri impecabile recomandăm configurația standard, 225/60R18.

Plafonul panoramic de mari dimensiuni, cu deschidere amplă, contribuie cu un plus de lumina la atmosfera unui habitaclu spațios și aerisit. Pasagerii din spate beneficiază de o cotieră foarte lată, două prize USB, Aux și 12V. La generozitatea acestui salon ar fi dat bine niște inserții naturale și mai multă piele în zona bordului, dar se pare că francezii s-au ținut bine în fața tentațiilor superficiale.

Portbagajul are capacitatea de 579 litri, cu formă regulată și podea dublă, care asigura un spațiu suplimentar, generos și compartimentat. Desigur, haionul se acționează electric, să se bucure din plin și cei care au visat “mașină cu tablă groasă”, dar nu prea au mai fost pe la sala.

Date tehnice

Cilindree  1995 cmc
Putere 175 CP
Cuplu maxim    380 Nm/2000rpm
Masă 1829 kg
Consum mixt declarat 5,9 LITRI/100 KM

Motorul turbodiesel de 2,0 litri, folosit la Nissan X-Trail, adoptat și de modelele germane cu pretenții stelare, trage viguros încă de la 1500 rpm și face o figură frumoasă, țînând cont de masa de aproape două tone. Atinge suta de kilometri pe oră în 9,6 secunde și poate depăși viteza maximă declarată, 192 km/h.

Un pic mai zgomotos decât și-ar dori rafinatul sistem audio Bose, motorul nu te impresionează prin demaraj, însă recuperează la reprize, beneficiind de aportul unei transmisii CVT de ultimă generație. Aceasta constituie unul dintre elementele în comun cu X-Trail și a fost proiectată de Jatco, producător japonez deținut de Nissan.

Particularitatea sa constă în comportamentul cu dublă personalitate: dacă se accelerează ușor, se comportă că un CVT obișnuit, nefiind percepută vreo schimbare de treaptă, ca la scuter. Însă la kick-down, schimbă șapte trepte de viteză pentru mersul înainte, cu un ușor avantaj perceput în condusul sportiv. De asemenea, cele șapte trepte se pot schimba manual – opțiune care va fi apreciată și în anumite condiții de rulare offroad.

Modul de rulare Eco, accesibil printr-o apăsare de buton, exploatează turatiile joase pentru a reduce consumul de carburant, însă nu va așteptați să reușiți o medie de consum cu mult mai bună de 8,2 litri/100 km. Masa și aerodinamică de elefant nu ajută, așa că la 130 km/h, deși motorul toarce la 2250 rpm, consumul este de circa 10 litri/100 km.

Renault Koleos oferă soluția binecunoscută a alianței Renault-Nissan în ceea ce privește transmisia 4×4. Tracțiunea All Mode 4×4-i oferă posibilitatea de a alege între modurile de funcționare 2wd, Auto și Lock, acționând în mers un întrerupător cu trei poziții.

Pentru un consum mai redus de carburant și condiții de aderența normale, 2wd folosește tracțiunea față. Ținută de drum este sigură, dacă șoferul nu uită să frâneze corect înainte de viraj și să înscrie cu delicatețe cele două tone pe traiectorie, altfel va avea de-a face cu sistemul ESP, care intervine prudent ca o bunicuță protectoare fără niciun chef de joacă.

Dacă te grăbești sau carosabilul este alunecos, recomandăm modul Auto. Acesta distribuie până la 50% din putere roților din spate, nu doar la patinarea celor din față ci și monitorizând accelerația longitudinala și transversală, pentru a interveni în favoarea prizei necesare stabilității în viraje. Aportul este considerabil, făcând din Koleos un vehicul agil și ușor de controlat pentru masa și dimensiunile sale, care gestionează fără ezitări transferurile de greutate, în ciuda ruliului destul de pronunțat.

Lock repartizează cuplul în proporții egale între cele două punți, în beneficiul motricității offroad și se dezactiveaza automat dacă se depășesc 40 km/h, trecând în modul auto.

Koleos se descurcă bine pe teren ușor accidentat, mult peste media SUV, datorită tracțiunii cu pedigree și bazându-se pe o garda la sol suficient de înalta. Absența sistemului Hill Descent Control, standard la prima generație Koleos, ne sugerează că proprietarii vechiului SUV nu prea au exploatat abilitățile offroad mai accentuate, disponibile în trecut. Direcția reprezintă un compromis între rularea pe șosea și cea pe teren ușor accidentat, oferind un nivel de precizie decent pentru condusul rapid și fără reacții negative în offroad.

Lipsește pentru moment, din păcate, posibilitatea dotării cu sistemul cruise control adaptiv. Dacă pentru siguranță activă Renault Koleos este blindat cu cinci stele EuroNCAP și airbaguri frontale,  laterale și cortina, la capitolul siguranță activă lista dotărilor include faruri full led, alertă la depășirea benzii de rulare, sensor de avertizare pentru unghiul mort, frânare automată de urgență și sistem de avertizare la coliziunea frontală.

Koleos are toate șansele să fie mult mai apreciat decât predecesorul sau. Are de partea sa stilul, confortul, versatilitatea și fiabilitatea tehnologiilor Nissan, care atârnă greu în universul 4×4, nu doar pe hârtie ci și în teren accidentat. Pentru cine își dorește o mașînă de segment D care să nu fie SUV 4×4 doar cu numele, Koleos are atuuri serioase în fața concurenței, având de partea sa atât raportul preț-calitate cât și cilindreea de 2,0 litri, sub radarul fiscului.

 

 

 

 

Oferte speciale

Reducere la filtre pentru Citroen

Discountul de 20% este valabil până pe 19 aprilie 2019

Ford Focus, de la 14.950 euro cu TVA

Oferta include prima de casare, pachetul Trend Edition și garanție extinsă 

1-8 Martie, „Săptămâna SUV-urilor Opel”

Constructorul german a pregătit oferte speciale pentru prima săptămână din luna martie

Kia Ceed cu 0% dobânda anuală

Oferta este valabilă pentru achiziționarea de către persoane juridice

Jeep Renegade Trailhawk

Discunt extrem: 9700 euro, fără TVA!